B-DAY LASHES :)

SLUT med leverpostej. Du bliver tyk og jeg vil ikke have det!

BoernefedmeJhom

Dette er overskriften på en af Jens-Christian Holms mange artikler omkring overvægt hos børn og unge.

Efter endt uddannelse, fik jeg job i Enheden for overvægtige børn og unge, på Holbæk sygehus. Hertil kan nævnes at mit bachelor projekt netop var omkring diverse problemstillinger i Enheden. Jobbet i Enheden er et job der er spændende, udfordrende og til tider krævende. Fedme og overvægt er blevet et stigende globalt samfundsproblem og børnefedme bliver ifølge en sundhedsøkonom fremtidens største sundhedproblem.

imagesCAIHCP08

Men Katja, hvad går dit job så ud på?! Det eneste folk hæfter sig ved, er når jeg fortæller noget omkring et afførringsprojekt :p Addddr – ja det tænkte jeg sgu os de første gange jeg blev præsenteret for det. MEN på trods af at jeg er temmmelig sart, så har jeg nu fundet ud af meningen med galskaben og det er ikke længere noget problem at håndtere. 😀 Nu tænker du sikkert; tykke børn og afføringsprojekt – WTF?! Den korte forklaring lyder således; Forskere har fundet frem til, at overvægt og sammensætningen af bakterier i tarmen er tæt forbundne. Jo flere forskellige typer bakterier der findes i et menneskes tarm, des lavere er risikoen for at blive overvægtig. Desuden er der i nogle forsøg vist, at overførsel af tyktarmsbakterier fra tykke mus til tynde mus medførte at de tynde mus begyndte at tage på i vægt. For at vide mere om tarmbakteriers forbindelse til overvægt, fedtlever og vægttab, undersøges afføringsprøverne med den nyeste tilgængelige teknologi. Det er det første studie i verden, der ved kigger på tarmbakterier i forhold til, hvordan man tager på. Så enheden fokuserer her på tarmbakteriens betydning for udvikling af overvægt 😀 DOG kan jeg tilføje at jeg hverken undersøger prøverne eller noget som helst i den stil, jeg tjekker bare korrekt cpr og sørger for de kommer i fryser 😉

Tarmmus

 

Det erklærede mål i Enheden, er at finde spritnye årsager til overvægt og derved og finde nye behandlingsformer af overvægtige børn. Jens-Christian Holm er overlæge og står i spidsen for Enheden for overvægtige børn og unge. Han er en af ildsjælene bag forskningsprojektet. Behandling af overvægt hos børn og unge er så vigtig så vigtig, da mange overvægtige børn ofte er mere udsat for mobning, for højt blodtryk, for højt kolesteroltal, symptomer på sukkersyge og fedtlever samt dårligt selvværd og selvmordstanker. I værste fald kan overvægt føre til en blodprop i hjertet – en hård konklusion vil være at, det pludselig er børn med voksensygdomme. Ventelisten i Enheden bliver også længere og længere, så heldigvis tager flere og flere forældre hånd om problemet.

Fedebørn[2]ov 

Når børnene og deres familier kommer i Enheden, så fortæller de at ALT er prøvet i kampen mod kiloene. De kender hele rumlen og har hørt alle de gode råd tusind gange, men ingenting har virket. Enhedens principper hedder; »Alt det der med små skridt og ændringer hist og her er en helt forkert tilgang. Det er en middelalderlig måde at tænke på, og det hjælper ikke. Og det kan jo ofte ses på børnene. Svær overvægt er ikke noget, man kan ændre ved bare at tage sig sammen. Enheden fokuserer ikke bare på vægten og men også på de psykiske konsekvenser af den, som barnet ofte oplever. Livstilen skal ikke ændres med tiden og ikke i morgen. Men NU! Kostrådene er de velkendte. Spis mindre portioner, undgå fedt og sukker, og brug tallerkenmodellen – grøntsager på halvdelen af tallerknen, kød på en fjerdedel og kartofler, pasta eller ris for resten samt kød og pålæg med max 3-6% osv. Det er forståelsen for og tilgangen til børnene og deres familier, der er en anden, end de har været vant til.

  Udvikling

Udover det ovenstående er min arbejdeopgaver også er kontakte familierne omkring MR skanninger, Dxa skanninger (skanninger der måler fedt omkring organer, mængde knogler, mængde fedt m.m.), blodprøver, heldagsindlæggelser m.m. Det er i sindsygt spændende og uddannelses relevant job jeg ikke ville være foruden. 7 ud af 10 børn taber sig i Enehden. Og det er blevet bevist at Enheden er;

Et af de bedste bahandlingssteder i verden

Studier viser, at med Enhedens metoder kan man få størstedelen af børnene til at tabe sig over tid. Det skønnes, at der i dag er op mod 200.000 overvægtige børn i Danmark samt 60.000 svært overvægtige.

imagesCA29BNR3

Pyha et langt indlæg det blev til 😉 SORRY. Kunne fortsætte, men skal nok stoppe nu 😀

Har du selv et overvægtigt barn eller kender nogen som har, så husk på at god støtte og vejledning er essentielt – og at barnet formegentlig i forvejen har det svært (socialt som alene i egne tanker) og derfor ikke behøver at blive punket med hvor overvægtig han/hun er. Skab motivation for barnet, og lad han/hende opleve glæden ved motion, lækker sund mad og mindre portionsstørrelser og prøv så, så vidt som muligt at følge Enhedens retningslinjer 😀

ob

/Katja

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

B-DAY LASHES :)